Ülkemizin son yıllardaki büyüme hızını etkileyen en büyük faktörlerden biride İnşaat sektöründeki hareketliliktir. Özellikle İstanbul başta olmak üzere, Ankara, İzmir, Tekirdağ, Antalya, Kocaeli, Bursa, Sakarya ve Çanakkale illerinde ki İnşaatlar ile, yol ve köprü yapımlarında ki ciddi artışlar bu sektörün son yıllara damga vurmasını sağladı. Kentsel dönüşümle birlikte İstanbul da konut ve iş merkezi sayısı gün geçtikçe hızla yükselmekte. Bu ve benzeri bir çok sebep İnşaat sektöründeki büyümeyi güçlendirdi ve katkı yaptı. Hal böyle iken, Kazaların sık sık yaşandığı ve yaşanmaya devam ettiği İnşaat sektöründe bizlere göre İş Güvenliği pramidin en tepesinde bulunması gereken ana faktördür.
Bir İnşaatın İSG algoritmasını çizecek olursak eğer dikkat etmemiz gereken başlıca kısa detaylar şunlardır:
- Zemin Etüdü çalışmalarından önce Şantiye sahasının uygun malzemelerle kapatılması, Çevresel risklerin minimuma indirilmesi gerekir. (Yol ile temas, diğer şantiyelerin içerdiği risk, zemin riski, araçların kontrollü çalışması, kapalı alanda işçilerin daha güvenilir bir alanda çalışması, güvenilirlik)
- Zeminde, Baret Temeller çalışmasında Delgi hidrolik grab, mekanik grab ve/veya hidrofreze (cutter) gibi ekipmanların oluşturduğu risk kontrol altına alınmalıdır. Fore Kazık, CFA Kazıklar ve Çakma kazılardan sonra oluşan derinliklerin etrafında oluşan riskler ve bu araçların çalışmasında uygun yöntem belirlenmediğinde oluşan risklerin minimize edilmesi gerekmektedir. Bu nedenle bu tarz çalışmalara başlamadan önce “iş yapım yöntemi” belirlenmelidir.
- Çalışanlar oluşan toza karşı mutlaka uygun Maske kullanmalıdır. Baret, Yelek, Çelik Burunlu İş Ayakkabısı gibi diğer KKD’lar da mutlaka sağlanmalıdır. Bunların kullanımıyla ilgili eğitim verilmelidir.
Bir sonraki yazı : Hafriyat sürecinde iş sağlığı ve güvenliği